Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: De Tweede Wereldoorlog in de Bommelerwaard; de gedwongen evacuatie in september 1944

4 oktober 2017 van 20:00 t/m 22:30

€5

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de Bommelerwaard frontgebied. Na de verloren Slag om Arnhem, kwam midden september van 1944, het offensief van de geallieerde legers tot stilstand bij de grote rivieren. De Bommelerwaard bleef in Duitse handen, in Brabant lagen de Engelsen en Amerikanen.
Over deze voor veel inwoners spannende tijd zal de lezing van Gerrit Verkuil gaan. Hij memoreert onder meer dat de Duitse bezetter alle kerktorens liet opblazen, ook die van de Rooms Katholieke kerk aan de Kerkstraat in Rossum en van de Hervormde kerk in Hurwenen. Wonderwel bleef de toren van de historische toren van de Hervormde kerk in Rossum gespaard.
Een ingrijpende maatregel in die septemberdagen was het Duitse bevel om een deel van de Bommelerwaard te ontruimen. De bevolking werd verplicht om snel te vertrekken. Op de toegangswegen en op de rivieren zag je veel inwoners van het te evacueren gebied wegtrekken, sommige naar verre oorden, zoals Friesland, anderen dichter bij, zoals naar de Tielerwaard. De evacuatie duurde voor velen tot de meidagen van 1945.
Over dit alles vertelt Gerrit Verkuil, die in de loop van de tijd veel kennis heeft verzameld over deze voor velen traumatische periode.

Gegevens

Datum:
4 oktober 2017
Tijd:
20:00 t/m 22:30
Kosten:
€5
Site:
http://rossumsdorpsbelang.nl/voordracht-tweede-wereldoorlog-bommelerwaard/

Locatie

Dorpshuis de Parel
Kerkstraat 7
5328 AA Rossum
Telefoon:
0418-661519

Organisator

Rossums Dorpsbelang (Dorpsraad)
Site:
rossumsdorpsbelang.nl